YENİ YILA AZ KALA GÖREBİLDİKLERİMİZ

Yeni yıla 45 gün kala, bir sonraki yıl için öngörülerimizi hazırlamaya başladık.  “Poli-kriz” dünyası tahmin yapmamızı zorlaştıran bir ortam. Çok fazla değişken var, çok sayıda Kara kuğu kanat çırparak ufku bulandırıyor. Ama, Global Analitik Dinamik Tahminler Raporu’nun (GADT) görevi, hata payımız yüksek olsa da tahmin yapmak.

 

GADT raporlarımıza abone olmak ister misiniz?

Bilgi için [email protected]’a e-mail atın.

 

GADT Raporları yatırım önerisi içermez. Abonelik ücrete tabidir

 

Siyasette ne biz ne de yabancı fon yöneticileri Erdoğan’ın nereye koştuğun çözemiyor. Yine de, Erdoğan’ın İsrail’e sarfettiği ağır sözler Gazze’deki insanlık dramı ışığında artık çok fazla göze batmıyor. İsveç’in üyeliğinin onaylanması da yerel seçimlerden önce Batı’yla kriz tehdidini bertaraf ediyor. Dış politika yerel seçimlere kadar ekonomik ve yatırımcı güveni açısından nötr kalacak.  Çok ufak (%20) bir ihtimalle de pozitif şoklar doğuracak. Ya yerel seçimler?  İlk yorumları bu raporda paylaştık.

Jeo-politk düzlemde 3 önemli değişim var. İsrail-Hamas savaşında ateşkes enerji fiyatlarını olumlu etkileyebilir. Ukrayna Savaşı’nda Ukrayna Ordusunun Rus savunma hattını yaramayacağı artık aşikar, peki ateşkes söz konusu olabilir mi? San Fransisko’da gerçekleşen Biden Xi zirvesi ise iki ezeli rakibin orta yol bulma çabasına giriştiğinin göstergesi.

2024 yılında dünya ekonomisinin seyri konusunda netlik yok. Bir yanda, tüm dünya basınında yankılanan Goldman Sachs’ın 2024 öngörüleri  var:  GS altın bir gelecek ve sağanak yağmurun ardından gökkuşağı vadediyor. Öte yanda  derecelendirme kuruluşu Moody’s, G20’nin büyüme hızının bu yıl öngörülen yüzde 2.8’den 2024’te yüzde 2.1’e düşeceğini söylüyor.

Moody’s yavaşlamanın, ekonomide etkisini göstermeye devam eden yüksek faizlerin birikimli etkilerinden kaynaklanmasını bekliyor.  Hangisine inanmalı?  Türkiye gibi  Gelişmekte Olan Ülkeler ne yapacak?

Türkiye hakkında izlenimlerimizi döviz kuru penceresinden aktarmayı yeğledik. Çok sayıda belirsizlik var, fakat %60 ihtimalli temel senaryomuzda TL’nin reel olarak değer kazanma süreci devam eder.

TCMB’nin döviz kurunu gütmekte olduğu patikadan kayda değer ölçüde sapacak şoklar yaşanmaz. Kasım-Mart döneminde TL’nin Döviz Sepeti’ne karşı aylık değer kaybının TÜFE’nin 1.5-2 puan altında seyredeceği bir dünyada yaşarız.

 

Sağlıkla kalın

 

Atilla Yeşilada, Baş Yazar

 

Perşembe günü yayınlanan GADT Raporumuz pdf. olarak ektedir

 

GADT Raporu 16 Kasım 2023

Değerli Okurlar

 

20  yıldır GlobalSource Turkey markası ile yabancı yatırımcılara, İstanbulAnalytics markası ile de Türk kurumlarına araştırma desteği ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Özellikle  ekonomist kadrosu bulunduramayan ve bütçesi düşük orta ve küçük ölçekli firmalara hizmet etmeyi hedef bildik.

Sitenin Basın sayfasında görüleceği gibi görüşlerimiz Türkiye ve  dünya basını tarafından takip edilir ve Türkiye ile ilgili seçkin makalelerde referans olarak yer alır. YouTube vasıtası ile ekonomi-finans panelleri düzenler ve katılarak donanımımızı STK ve firmalarla paylaşırız.  Haftada 2 kez yayınladığımız raporlarda dünya ekonomisi, Türkiye’de siyasi gelişmeler, ekonomi ve finans dinamikleri ve mevzuat değişiklikleri hakkında analiz ve tahmin sunuyoruz.  Yöneticilere 15 dakikada bilmeleri gereken gündemi sabah 09:00’dan önce elektronik ortamda sunuyoruz.  Abonelik ücretlerimiz maliyetlerinizi düşünerek kolaylıkla ödeyebileceğiniz düzeydedir.

 

20 yıllık  tecrübemizden yararlanmanızı dileriz.  Özel rapor örneklerimizi okumak ve hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize e-mail atın:

[email protected]