2024 YILINDA DÜNYA EKONOMISI VE JEOPOLITIK ORTAM: VASAT BIR YILDA STANDART SAPMALARA ÇOK DİKKAT

GADT 2024 öngörülerini dünya ekonomisi sathında yoğurup, jeopolitik gelişme ve riskleri varsayımlar ve düşük olasılıklı senaryolar bölümlerine sakladık. %65 olasılıklı temel senaryomuzda 2024 vasat bir yıl olacak. Yani, büyüme yüksek ölçüde âtıl kapasite yaratırken, resesyon yok. Öte yanda, enflasyon düşecek, ama nereye kadar?

 

 

GADT raporlarımıza abone olmak ister misiniz?

Özel abonelerimize gönderdiğimiz GADT Raporu’nu ilginize sunarım. 15 yıldır müşterilerimizle paylaştığımız, haftada 2 kez yayınlanan bu raporlar, dört bölümden oluşur:

Türkiye siyaseti

Türkiye ekonomisi ve piyasalar

Jeo-politik gelişmeler

Dünya ekonomisi

Raporlar Güldem Atabay, Atilla Yeşilada ve İstanbulanalytics Araştırma ekibi tarafından hazırlanır.

Abonelik için ltf [email protected]  a yazın. Abonelik ücretlidir

 

Temel senaryomuza baz teşkil eden varsayımlar sırasıyla:

  • Ukrayna ve Gazze Savaşları’nın sınırlı kalacağı,
  • Enerji ve gıda fiyatlarında kayda değer bir değişim yaşanmayacağı, ve
  • Fed ve AMB’nin 3 kez 25 baz puan faiz indireceği yönünde.

%35 olasılık tanıdığımız Kötümser Senaryoda Ukrayna ve Gazze Savaşı yayılırken, Çin bunalıma düşüyor. Fed ve AMB beklenen parasal gevşemeye geçiş yapamıyor.

%15 olasılıklı iyimser senaryoda ise Çin’de deflasyon ve petrol pazarında yıkıcı fiyat rekabeti öne çıkıyor. Yapay Zeka başta yeni inovasyonların umulandan daha hızlı benimsenmesi ise sabit sermaye yatırım harcamalarını patlatıyor.

GADT Raporu 10 Ocak 2024

Değerli Okurlar

 

20  yıldır GlobalSource Turkey markası ile yabancı yatırımcılara, İstanbulAnalytics markası ile de Türk kurumlarına araştırma desteği ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Özellikle  ekonomist kadrosu bulunduramayan ve bütçesi düşük orta ve küçük ölçekli firmalara hizmet etmeyi hedef bildik.

Sitenin Basın sayfasında görüleceği gibi görüşlerimiz Türkiye ve  dünya basını tarafından takip edilir ve Türkiye ile ilgili seçkin makalelerde referans olarak yer alır. YouTube vasıtası ile ekonomi-finans panelleri düzenler ve katılarak donanımımızı STK ve firmalarla paylaşırız.  Haftada 2 kez yayınladığımız raporlarda dünya ekonomisi, Türkiye’de siyasi gelişmeler, ekonomi ve finans dinamikleri ve mevzuat değişiklikleri hakkında analiz ve tahmin sunuyoruz.  Yöneticilere 15 dakikada bilmeleri gereken gündemi sabah 09:00’dan önce elektronik ortamda sunuyoruz.  Abonelik ücretlerimiz maliyetlerinizi düşünerek kolaylıkla ödeyebileceğiniz düzeydedir.

 

20 yıllık  tecrübemizden yararlanmanızı dileriz.  Özel rapor örneklerimizi okumak ve hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize e-mail atın:

[email protected]