Istanbulanalytics’ten yeni tahminler: TÜRKİYE YOL HARİTASI 2024 (VE BİRAZ DA 2025)

2024 yılının siyaset haritasına baktığımızda, iki zıt manzara görüyoruz. Diplomaside 2024 bekleme yılı olacak. Türkiye’nin komşu, bölge ve kritik müttefik ülkelerle ilişkilerinin rengini Ukrayna ve Gaza Savaşları’nda oyun sonunun netleşmesi ve ABD başkanlık seçimleri belirleyecek.

 

Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan  Istabulanalytics Raporlarına abone olmak ister misiniz?  Bize e-mail atın:

 

[email protected]

 

Abonelik ücretlidir

 

İçerde ise 31 Mart yerel seçimleri zaten içi boşaltılmış demokrasimizin akıbeti açısından çok önemli. Bu seçimlere önem kazandıran ikinci husus ise ekonomi politikasında seçim sonuçlarına göre önemli ayarlamalar beklememiz.

Dış politikada söze Rus ilişkileriyle başlıyoruz. Putin’in Ankara ziyaretini ertelemesi her şeyin tozpembe yürümediğinin ifadesi, fakat iki komşu tersine çevrilmesi zor bir karşılıklı bağımlılık ilişkisi içinde. Türk-Rus ilişkisini Trump’ın seçiminden bağımsız düşünmüyoruz. Bu bağlamda, 2025 dış politika rotası açısından tayin edici hüviyet kazanır.

ABD’yle ilişkiler Biden başta kaldıkça sorunsuz yürümez, ama Trump’ın yeniden seçilmesi Ankara’ya bölgede çok geniş manevra alanı kazandırır. Ankara bu alanı Mavi Vatan ve genişletilmiş Misakı Milli’nin[1] altını doldurmak için kullanabilir.

Erdoğan’ın BAE ve Mısır turundan sonra Körfezden mali kaynak akışının hızlanması olası. Zaten, Orta Doğu’nun kanla yeniden çizilen stratejik coğrafyasında, Arap ülkeleri ve Türkiye birbirine muhtaç. Arap ülkelerinden gelecek kaynak beklentisi Ekonomik İstikrar Programı’nın (EİP) bir numaralı dış çıpası.

Aslında bu çıpanın yenilenmiş Gümrük Birliği müzakereleri olması gerek. Maalesef, AB’yle ilişkilerin falında bu faslı göremiyoruz. Brüksel’den gelen açıklamalar, bir kez daha her türlü ilişkinin Kıbrıs meselesine endekslendiğini gösteriyor.

Temel senaryomuz AKP-MHP’nin yerel seçimlerde kaybettiği kentleri geri alması. Ama, tersi durumda, Şimşek’in koltuğu sallanır.

Ekonomi bölümünde yerel seçim sonuçlarına göre şekillenen 3 senaryoyla çalıştık. Temel senaryomuzda, 2025 yılında anayasa referandumu var. Şimşek ve Fatih Karahan’a bu zaman zarfında verilecek görev süreci kriz çıkarmadan idare etmek. İyi huylu senaryoda ise, anayasa meselesi birkaç yıl rafa kalkıyor. Erdoğan gerçek bir EİP uygulamaları için ekonomi takımına gereken yetkiyi tanıyor.

GADT’ın son bölümünde 2025 yılının çok zorlu geçeceği anlattık. Yerel seçim sonuçları ne olursa olsun, Türkiye 2024’ü bir şekilde enflasyon patlaması ve döviz darboğazı yaşamadan bitirir. Ama, ekonomi politikasının ayarları somut biçimde sıkılaştırılmadan, 2025’de bu denli şanslı olamaz.

Öte yandan, temel senaryomuz olan Ukrayna Savaşı’nın yıllarca pata kalması Türkiye için en avantajlı senaryo. Trump’ın seçilmesi halinde Moskova-Ankara-Washington hattında pozitif gelişmelere yüksek şans tanıyoruz.

 

Raporun tamamını okumak için

GADT Raporu 14 Şubat 2024

Değerli Okurlar

 

20  yıldır GlobalSource Turkey markası ile yabancı yatırımcılara, İstanbulAnalytics markası ile de Türk kurumlarına araştırma desteği ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Özellikle  ekonomist kadrosu bulunduramayan ve bütçesi düşük orta ve küçük ölçekli firmalara hizmet etmeyi hedef bildik.

Sitenin Basın sayfasında görüleceği gibi görüşlerimiz Türkiye ve  dünya basını tarafından takip edilir ve Türkiye ile ilgili seçkin makalelerde referans olarak yer alır. YouTube vasıtası ile ekonomi-finans panelleri düzenler ve katılarak donanımımızı STK ve firmalarla paylaşırız.  Haftada 2 kez yayınladığımız raporlarda dünya ekonomisi, Türkiye’de siyasi gelişmeler, ekonomi ve finans dinamikleri ve mevzuat değişiklikleri hakkında analiz ve tahmin sunuyoruz.  Yöneticilere 15 dakikada bilmeleri gereken gündemi sabah 09:00’dan önce elektronik ortamda sunuyoruz.  Abonelik ücretlerimiz maliyetlerinizi düşünerek kolaylıkla ödeyebileceğiniz düzeydedir.

 

20 yıllık  tecrübemizden yararlanmanızı dileriz.  Özel rapor örneklerimizi okumak ve hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize e-mail atın:

[email protected]